Tradícia zaberá moderný smer: Terasovitý dom so skalnými stenami

V pôvodnom jazyku východného pobrežia Taiwanu sa termín "A'tolan" používa na označenie miesta s akýmikoľvek skalami. V tomto prípade definuje dom z hornín. Dom A'tolan sa nachádza na Tchaj-wane a bol postavený v roku 2015 štúdiom Create + Think Design Studio.

Prístup štúdia je využívať priestorové vnímanie a interpretáciu svojich klientov, aby im ponúkli jedinečné skúsenosti. Tím využíva svoju profesionalitu, aby ponúkol riešenia na mieru, ktoré sú efektívne, nákladovo efektívne a uspokojivé. Každý projekt je jedinečný a každý vyvoláva nové výzvy.

V tomto konkrétnom prípade bola výzvou postaviť dom v úzkej lokalite s dĺžkou 90 metrov a šírkou 30 metrov. Miesto sleduje pobrežie a sostupuje do svahu. Na zvládnutie svojich osobitostí architekti navrhli dom s troma úrovňami.

Distribúcia priestorov je nezvyčajná, a to kvôli požiadavkám stránok a klientov. Najvyššia úroveň zahŕňa príjazdovú / parkovaciu plochu a vstup a je na rovnakej úrovni ako predná dvor. Stredná úroveň obsahuje hlavné funkcie domu, zatiaľ čo v dolnom poschodí je bazén a stromový dom a pokračuje v trávniku.

Projekt sa zameral na používanie tradičných natívnych architektonických techník, ktoré sú špecifické pre koncepciu, ktorá inšpirovala celý tento projekt. Skaly, ktoré boli vykopané z miesta, boli použité na výstavbu východnej a západnej steny.

V dome je oceľový rámček zmiešaný so skalným obkladom a zelená strecha pokrytá rôznymi miestnymi bylinami a rastlinami. Táto kombinácia materiálov a stavebných techník bola použitá na to, aby umožnila prirodzenému pozadiu skryť zvyšok prvkov, čím sa dom sa zdá viac ako záhrada alebo pavilón ako skutočný dom.

MoreINSPIRATION
  • Moderný rodinný dom má miesto krásneho, ale starého domu
  • Útulný radový dom v Prahe
  • Skladaný letný dom pri jazere prechádza krásou prírody

Štruktúra sa rozprestiera pozdĺž pobrežia a ponúka výhľad na more pod uhlom 130 stupňov. Okrem toho zahŕňa množstvo vonkajších priestorov a funkcií, ktoré majú vylúčiť tradičnú bariéru medzi vnútornými a vonkajšími priestormi.

Interiér je nezvyčajný z niekoľkých dôvodov, z ktorých jedna spočíva v tom, že klient sa rozhodol zahrnúť len oblasti na varenie a spanie, úplne vylúčiť sociálne priestory od dizajnu. To bolo vykonané s cieľom vytvoriť dizajn, ktorý je najmenej invazívny v okolí s minimálnou stopou, ako aj vytvoriť silné spojenie s okolím.

Vnútorné priestory sú definované dverami akordeónového skla. Umožňujú voľnému toku svetla a vzduchu a vytvárajú vizuálne spojenia medzi priestormi. Symbióza s okolitou prírodou je tiež zdôraznená prostredníctvom rôznych ďalších funkcií.

Kuchynský ostrovček sedí na zrkadlovom podstavci, ktorý odráža dekoráciu okolo neho, čo spôsobuje, že počítadlo sa zdá byť plávajúce. Súčasne zahŕňa výhľad, ktorý prechádza sklom s plnou výškou.

Kuchyňa sa otvára na veľkú drevenú terasu, ktorú možno použiť ako vonkajšiu obytnú plochu. Široké kamenné schodisko vedie do foyer. Na stranu tohto priestoru bola vytvorená jedáleň Al fresco.

Spací priestor má vonkajšiu terasu, ktorá sa obklopuje po oboch stranách. Tieto priestory sú oddelené a súčasne spojené, sklenené steny medzi nimi rozptýlia bariéry. Terasa pred spálňou má aj vonkajšiu vaňu.

Vedľa spálne je kúpeľňa, ktorá sa otvára do odrazného kamienkového jazierka vzadu, priestoru, ktorý je zároveň otvorený aj súkromný.

Na nekonečnom bazéne bol umiestnený nekonečný bazén, vedľa toho, čo sme predtým nazývali stromový dom. Dokonca aj zle odtiaľ sú výhľady vynikajúce.

Autor: Simon Jenkins, E-Mailom

Zanechajte Svoj Komentár