Zubná klinika v Sydney postavená okolo sochárskej drevenej inštalácie

Na jednej z najdrahších maloobchodných ulíc v Sydney Pedra Silva Architects boli vyzvaní, aby navrhli špičkovú stomatologickú kliniu. Klient požiadal o dve recepcie s dvomi vchodmi, ktoré by mohli fungovať samostatne, bez toho, aby sa ohrozil pocit priestoru a jeho vzťah s ľuďmi, ktorí prechádzajú. V tom istom priestore bol tvrdohlavý štrukturálny stĺpec, ktorý sa zdal byť v každom pokuse o jeho integráciu do dizajnu. Riešenie? Odpoveď na stručný a čarovný stĺpec zmizne!

Architekti na tento účel vytvorili sochársky drevený prvok, ktorý slúži ako filter medzi dvoma miestami na prijímanie. Tento prvok slúži na dvojitú funkciu: umožňuje čiastočné videnie medzi jednotlivými priestormi tým, že ich oddeľuje a súčasne znemožňuje stratu betónu! Postavené z zavesených drevených dosiek, ktoré začínajú s úzkymi prvkami, ktoré sa potom rozšíria, aby zabrali existujúci stĺp, bol tento prvok odpoveďou na predpoklad a stal sa prevládajúcou črtou, ktorá fungovala ako priestorový generátor, ktorý ovplyvňoval strop a ďalšie prvky.

Zostávajúci priestor kliniky je usporiadaný okolo centrálnej chodby, ktorá začína v prijímacej oblasti, ktorá spája všetky zložité časti zubnej ambulancie, z vyšetrovacích priestorov, operácií, klientských priestorov a technických priestorov. V strede tohto koridoru nájdete priehľadné centrálne jadro zo skla umožňujúce prirodzené svetlo vo vnútri. Architekti došli k záveru: "V súhrne ide o priestor, v ktorom sa vykonávajú zložité procedúry a snažíme sa vytvoriť zodpovedajúci priestor, ktorý komunikuje túto úroveň sofistikovanosti a ponecháva pozitívny a nezabudnuteľný dojem na pacientov, ktorí ju používali." [Fotografie a informácie poskytnuté Pedra Silva Architects; Fotografie: Fernando Guerra]

Autor: Simon Jenkins, E-Mailom

Zanechajte Svoj Komentár