Súčasná rezidencia sa zdvihne z zrúcanín demolovaného domu

Po takmer 4 ročnom procese projektovania, plánovania a výstavby spoločnosť NOARQ dokončila v roku 2017 dom ED & JO, súčasnú rezidenciu v meste Famalicão, Portugalsko. Dom sa nachádza na nezvyčajnom mieste, ktoré sa nachádza v mestskej časti. Pozemok má trojuholníkový tvar a svah od západu k východu. Toto predstavilo architektov niekoľko výziev, ktorým sa podarilo prekonať tým, že prichádzajú s kreatívnymi a praktickými návrhovými riešeniami.

Možno ste si už všimli, že niektoré prvky sú trochu zvedavé. Napríklad dom má minimalistickú a veľmi čistú a tekutú formu, ale kamenné steny, ktoré ju rámujú, nie sú. Zdá sa, že sú oveľa starší ako samotný dom a majú svoju vlastnú individuálnu identitu. Neboli sme presne prekvapení, keď sme zistili, že na tomto mieste býval starý rodinný dom a že bol zničený, aby mohla byť táto nová rezidencia postavená na svojom mieste. Tieto kamenné steny, garáž a vstup boli jediné prvky, ktoré boli zachované a začlenené do nového dizajnu.

MoreINSPIRATION
  • Súčasná rezidencia v meste Costa d'en Blanes spoločnosťou SCT Estudio de Arquitectura
  • Súčasný domov postavený do svahu s nádhernými výhľadmi
  • Súčasné rodinné sídlo v Poľsku

Svah bol zachovaný tak, ako to bolo a nový dom bol navrhnutý tak, aby objal pôdu a komunikoval s okolím vo veľmi prirodzenej a vyváženej podobe. Aj sklon a nezvyčajný tvar miesta určovali určité usporiadanie vnútorných priestorov a určitú konfiguráciu funkcií. Garáž a sklad sú umiestnené pod výškou terasy, na úrovni ulíc a vstup je na prvom poschodí, prístupný cez sadu schodov.

Na prvom poschodí je sociálna zóna, obslužná zóna a tiež súkromná zóna, v ktorej sú spálne. Priestory sú uzavreté na sever z dôvodu ochrany súkromia a izolácie a sú otvorené na východe a na juhu, kde sú prepojené so záhradou, oblasťou pri bazéne a sériou teras. Južná strana domu tvorí zakrivený kryt, ktorý zabezpečuje veľmi hladký a prirodzený dialóg medzi budovou a svahom. Existujú celkom štyri terasy a ich úlohou je nechať svetlo do určitých oblastí domu a vytvoriť spojenie medzi vnútornou a vonkajšou plochou.

Autor: Simon Jenkins, E-Mailom

Zanechajte Svoj Komentár